Jo Cuyvers

23 november 2009

Groen! Zwalm ruimt zwerfvuil op 21 november 2009, de Dag van de Natuur


Groen! Zwalm geeft het goede voorbeeld i.v.m. het opruimen van zwerfvuil op de Dag van de Natuur
Op 1 uur tijd verzamelde Groen! Zwalm tussen de Post en de Neerkouter langs de Spoorweglaan maar liefst een 400 liter zwerfvuil en dit op een strook van amper 500 met
Zwerfvuil: een echte plaag en een bron van heel wat ergernis
Zwerfvuil, u kent dat wel: het klein afval dat vaak nonchalant op straat wordt weggegooid. Voorbeelden genoeg : peuken, kauwgom, etensresten, blikjes, plastic flessen, kranten, papieren zakjes, ...
Eigenlijk laat iedereen zwerfvuil achter, maar het zijn vooral passanten en toeristen die er geen graten in zien om verpakkingen van eten en drinken achter te laten. Het fenomeen zwerfvuil komt in de Skandinavische landen niet voor. Daar spreken burgers elkaar aan op het droppen van papier en plastiek.
Zwerfvuil is voor veel burgers een bron van ongenoegen. Mensen vinden het onaangenaam om in een vuile straat of vervuild park rond te lopen.
Een propere omgeving mensen aanmoedigt om het proper te houden, een vuile buurt trekt nog meer (zwerf)vuil aan.

Zwerfvuil efficiƫnt bekampen is een samenwerking van burgers en beleidsvoerders
Opruimen kost een bom geld en het vraagt heel wat tijd en de inzet van mensen en middelen. Het spreekt voor zich dat voorkomen van afval de beste oplossing is voor iedereen. Om zwerfvuil doeltreffend aan te pakken, moeten we eerst en vooral onze mentaliteit wijzigen.
Het is bijvoorbeeld niet altijd een oplossing om overal openbare vuilnisbakken te zetten of alleen maar affiches of stickers met slogans te verspreiden. Iedereen moet betrokken worden, ook de jongste burgers.

We kunnen met z'n allen starten door op straat, in de bermen, grachten, op de taluds, ... geen afval meer te gooien. Of zoals het spreekwoord zegt : "als ieder voor zijn eigen deur veegt, is de hele straat proper". Alleen op deze manier kunnen we Zwalm volledig zwerfvuilvrij maken.
Voor echte zwerfvuilknelpunten kunt u steeds terecht bij de Zwalmse propermobiel op het nummer 0471/100.102. Dit voertuig kunt u herkennen aan zijn groene vlekken.

Geef toe: het is toch veel leuker wonen in een buurt waar geen rotzooi op de grond ligt!


Met deze actie wil Groen!Zwalm de aandacht vestigen op de problematiek van zwerfvuil en alle Zwalmenaren sensibiliseren om zo Zwalm mooier, leefbaarder en zwerfvuilvrij te maken en houden